Újabb sikert ért el a miskolci turizmus

Megosztás

Újabb sikert könyvelhet el Miskolc a turizmus területén. A Központi Statisztikai Hivatal 2023-as adatai alapján városunk bekerült a tíz legnépszerűbb termálfürdős település közé került a vendégéjszakák számát tekintve.

A közelmúltban publikálta a tavalyi évre vonatkozó turisztikai adatait a KSH. Az adatokból a termalonline.hu gyűjtötte ki azokat a településeket, ahol termálfürdő vagy termálszálló található. A szakportál azt vizsgálta, miként alakult tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma.

A toplistán szereplő települések között találhatunk olyanokat, amelyek esetében a legfőbb vonzerőt a fürdőzés jelenti, illetve olyan települések is vannak a listán, ahol a fürdők csak egy attrakciót jelentenek a sok közül. Figyelembe véve, hogy Miskolc mennyi látnivalóval rendelkezik, kijelenthetjük, hogy városunk az utóbbi kategóriába tartozik.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy Budapest egy egészen más kategóriát képvisel az ország többi településéhez viszonyítva. Tizenegyszer annyi vendégéjszakát produkáltak a fővárosi szállodák, mint az utánuk következő településeken. Ha csak a külföldiek által eltöltött éjszakaszámot nézzük, akkor még drasztikusabb a különbség, közel hússzor annyi vendégéjszakát töltöttek a fővárosban, mint az utána következő településen.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakaszámok alapján Budapestet Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros, Gyula és Bük – majd alig lemaradva Miskolc követik. Tavaly összességében mintegy 298 ezer vendégéjszakával büszkélkedhetett a borsodi vármegyeszékhely, ezzel mások mellett például Visegrádot (265 ezer vendégéjszaka), Egert (259 ezer), valamint Nyíregyházát (244 ezer) is megelőzve. 

Fontos azonban megjegyezni – figyelmeztetett a termalonline.hu is –, hogy a KSH a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákról közölt adatokat – a települések teljes vendégforgalma ennél magasabb, hiszen a statisztikai hivatal adatsorában a magánszálláshelyek adatai nem szerepelnek. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek